Winnaar Bernadine de Neeve prijs

Winnaar Bernadine de Neeve prijs

Afgelopen zondagmiddag 13 april werd in het Nationaal Glasmuseum te Leerdam, bekend gemaakt wie de uiteindelijke prijswinnaar is geworden van de Bernadine de Neeve prijs (BdN) die de VVMG elke drie jaar uitreikt. In een stralend zonnetje en onder grote belangstelling.

De tentoonstelling van de drie genomineerden is in het NGM tot 15 juni te zien. De jury moest zondag een keus maken uit het werk van Patricia Overdam, Krista Israel en Florian van Dalen.

De jury bestond uit Titia Felderhof, Barbara Nanning en Myriam Knol, onder voorzitterschap van Han de Kluijver. Wegens een hernia moest Barbara thuisblijven, maar kon zij via Zoom meedoen.

De getoonde installaties zijn moeilijk met elkaar te vergelijken, het was dus een moeilijke en bijna onmogelijke taak voor de jury om te kiezen. Er is serieus overwogen om de prijs door 3- en te delen. Alle drie de genomineerden kwamen met de kwaliteit van hun werk in aanmerking voor de prijs.

Uiteindelijk door punten toe te kennen per jurylid aan de genomineerden, kwam Florian van Dalen als winnaar uit de bus.

Juryrapport Bernardine de Neeve-prijs 2024-25

In het juryrapport kunt u de overwegingen van de jury lezen. 

De algehele conclusie van de jury is dat de kunstenaars alle drie de potentie hadden om in aanmerking te komen voor de prijs. De jury heeft na lang overleg besloten de Bernardine de Neeve-prijs 2024-25 toe te kennen aan Florian van Dalen.

Florian van Dalen
De jury is onder de indruk van de eenvoud, subtiliteit en essentie die Florian van Dalen weet te bereiken. Het verhaal van de boot die onder de brug doorglijdt, terwijl Florian staat te kijken en een foto maakt van die boot, is niet direct herkenbaar in de uitwerking. De installatie is heel interessant, geabstraheerd, verstild uitgewerkt en er is goed over nagedacht. Kleurrijk, spannend en verfrissend, als wandcompositie nooit eerder op deze manier gezien. Opvallend is de verzorging van het ophangwerk en het gebruik van de verschillende technieken, waarbij de inzet van glas als medium essentieel en onvervangbaar is.

Patricia Overdam
De installatie van Patricia Overdam zet je aan het denken. De jury is onder de indruk van de door haar gebruikte diversiteit aan materialen en technieken. Patricia is een verhalenverteller; dat laat ze in deze installatie duidelijk zien. Het verhaal is de maatschappelijke fabel en is visueel krachtig neergezet. De installatie is organisch opgebouwd, geheel op haar eigen kracht en kunde. De gehanteerde technieken (glasblazen, casting) en het gebruik van glas in combinatie met andere materialen zijn vanzelfsprekend en verdringen elkaar niet. De jury mist wel de kracht van het trekken en duwen in de figuurtjes, die zijn wat statisch uitgewerkt.

Krista Israel
De jury vindt het werk van Krista Israel nieuw, zowel wat techniek als wat verhaal betreft: het werk geeft een mooi menselijk verhaal weer, gekoppeld aan een perfecte beheersing van flamework. Krista kijkt in deze installatie vooral naar zichzelf. De jury herkent zich in de aanpak van haar werk en de uitwerking van het geheel. Het filmpje is een mooie toevoeging, omdat je daarmee als het ware in haar wereld stapt. De vormgeving van de vogelkooien vond de jury iets te eenduidig, hoewel de herhaling wel voor een consistent beeld zorgt. Het gebruik van glazen staven en andere onderdelen zorgt voor een zekere verbondenheid tussen de losse elementen.

Zoals eerder gezegd zijn de tegenstellingen in de installaties groot, bijvoorbeeld heel concreet en verhalend versus heel verstild en geabstraheerd. Dan komt ook altijd de persoonlijke smaak van de juryleden om de hoek bij het geven van punten, naast het professionele oordeel. De ruimte van het museum speelde ook een rol in de manier waarop het werk gepresenteerd kon worden. Eigenlijk hadden alle drie de deelnemers last van de drukte van het zoldergebouw, en de beperkte ruimte die beschikbaar was.

De aftrap van de prijsuitreiking werd door JanAnne Schelling gedaan, de voorzitter van de VVMG. Hij gaf een korte toelichting op de historie en het ontstaan van de prijs. Vervolgens gaf Han de Kluijver als voorzitter van de jury een toelichting van de kunstenaars op hun werk en las hij het juryrapport voor.

Florian mocht de cheque in ontvangst nemen en alle drie de kunstenaars werden gefeliciteerd met hun werk.

 

 

Aan het einde nam de voorzitter nog even het woord en werd Han de Kluijver in het zonnetje gezet en tot erelid benoemd.

Han heeft 4 edities van de BdN georganiseerd, was in het verleden een van de voorzitters, maar heeft ook de Glazen toren van Leerdam helpen herstellen en bv het jubileumjaar in DordtYart en diverse lezingen georganiseerd.