Inhoud Nieuwsbrief:
 
Inleiding
 
Glas - magazine
 
VVMG Online
 
Modernglas vanuit huis
 
Kunstenaar in tijden van Corona
 
 
 
Inleiding
 
Beste Glasvrienden,
Hierbij ontvangt u weer een nieuwsbrief van uw vereniging. In deze nieuwsbrief staat veel actuele informatie, die wij voor u van belang achten.
In verband met de overheidsmaatregelen hebben ook wij moeten besluiten om al onze geplande evenementen de komende periode te annuleren, tot nadere berichtgeving.
We streven er zoveel mogelijk naar de geannuleerde atelierbezoeken bij Fleur van den Berg en Linda van Huffelen, als wel de voorjaar ALV en andere activiteiten te verplaatsen naar een later tijdstip, wanneer de situatie dat weer toelaat.
Ook de musea en galeries zijn de komende periode gesloten, maar gelukkig openen veel instituten hun deuren online. In deze bericht vindt u een overzicht van onze favoriete (online) glaskunst gerelateerde doe- en kijk-tips, zodat u vanuit de veilige omgeving van uw huis toch kunt genieten van glaskunst.
We houden u op de hoogte van de verdere ontwikkelingen bij onze vereniging en wensen u in de tussentijd veel sterkte en gezondheid.

Hartelijke groet,
Het bestuur van VVMG


  Glas – Magazine over Glaskunst 20/1
Vorige maand kwam ons eerste kwartaalblad Glas – Magazine over Glaskunst van dit jaar uit. De voorpagina van het tijdschrift wordt dit keer gesierd door een prachtig werk van Marja Steinmetz, ‘Gehuld in Nevelen’ (2016).
Het tijdschrift biedt maar liefst 72 pagina’s vol glaskunst, met artikelen over de aankomende uitreiking van de Bernardine de Neeve-prijs in 2021, de vormentaal van André van Lier, een kijkje achter de schermen bij de afbouw van de ‘New Glass Now’ tentoonstelling in het Corning Museum of Glass, de Vessels of Memory van Ayako Tani, het gegraveerde werk van Tinne Vroonen, de autonome sculpturale lichtwerken van Vezzini & Chen en veel meer.
Tijdelijke actie: Een Glas Magazine cadeau doen. De komende maanden bieden we tijdelijk de unieke kans om een Glas Magazine los aan te kopen of cadeau te doen.
U kunt het tijdschrift krijgen voor een bijdrage in de kosten ad € 17,50 inclusief verzendkosten voor Nederland en (€ 20 inclusief verzendkosten voor België) door een e-mail te sturen met uw contactgegevens en het verzendadres naar info@modernglas.nl en het bedrag over te maken op IBAN: NL51 INGB 0000 490504 t.n.v. Vereniging van Vrienden van Modern Glas.

NIEUW: VVMG ONLINE!
In de aankomende periode gaat ook VVMG online! De activiteiten zijn geannuleerd en musea en galeries zijn gesloten, maar dat betekent niet dat u niet kunt genieten van een kijkje achter de schermen op deze plekken. Wat kunt u van ons verwachten online? Een interview met een kunstenaar, korte filmpjes op locatie en fotoseries van achter gesloten deuren.
Volg ons via:
- De VVMG Sociale Media Pagina (zal gevuld worden met een samenvatting van foto's en filmpjes) pagina op onze
 
website: Modernglas.nl/sociale media (ook bereikbaar via onze Homepage)
Of direct via onderstaande kanalen:
 
- Facebook: - Instagram - Twitter - LinkedIn
 
Oproep: Ben je een kunstenaar of bedrijfslid en wil je zelf graag meewerken aan deze serie? Graag! Neem contact met ons op via info@modernglas.nl onder vermelding van VVMG Online.

MODERN GLAS VANUIT HUIS

Een selectie van kijk- en doe-tips voor onze leden.
Online op onderzoek uit bij het Corning Museum of Glass in Corning, New York.
Op deze pagina vindt u alle online bronnen van het CMoG om het museum te ontdekken. Kijk filmpjes over glasblazen, neem een virtuele tour door het museum, print een kleurplaat, leer meer over Venetiaans glas of de zorg voor de collectie, lees de blog of verken de collectie van het museum online.
Klik hier voor de website van het Corning Museum

 
 
Doe mee aan de ontwerpwedstrijd van het Nationaal Glasmuseum
Ben jij de nieuwe Meydam? Het Nationaal Glasmuseum te Leerdam roept een ontwerpwedstrijd uit voor een nieuw sausflesje. Het winnende ontwerp wort uitgevoerd en tentoongesteld in het museum! Speciaal voor de kleine glasfans.
Voor meer informatie, klik hier>>
 

  Luister naar de podcast ‘Talking out your Glass’ (Engelstalig)
Shawn Wagoner, was 30 jaar redacteur van Glass Magazine. In 2016 veranderde Wagoner haar passie voor glaskunst in een podcast in Terry Gross-stijl met interviews met mensen als Lino Tagliapietra, Narcissus Quagliata, Dante Marioni, Robert Mickelsen, Toots Zynsky en meer.
Klik hier voor meer informatie>>
 
  Kijk de documentaire ‘Glas’ van Bert Haanstra uit 1958.
Deze documentaire, te bekijken op de YouTube pagina van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, is opgenomen in de glasfabriek in Leerdam en was de eerste Nederlandse film die een Oscar won.
Klik hier voor het filmpje >>

Kunstenaar in tijden van Corona

Het zijn lastige tijden om ondernemer te zijn. Misschien is je tentoonstelling afgelast, projecten geannuleerd en/of de studio’s gesloten. En nu? Speciaal voor jullie een overzicht van o.a. fondsen waar aanvragen gedaan kunnen worden, hulp gevraagd kan worden, of inzendingen gedaan kunnen worden voor prijzen.

 
Stipendium VVMG
De Vereniging heeft de mogelijkheid jaarlijks een financiële ondersteuning toe te kennen aan getalenteerde glaskunstenaars. Het bestuur vraagt kunstenaarsleden die hierop een beroep willen doen, een aanvraag in te dienen. Een voorwaarde is dat betreffende kunstenaar met glas als hoofdmateriaal werkt.
Aanvragen dienen voor 31 mei 2020 binnen te zijn bij het secretariaat van het bestuur (info@modernglas.nl). Richtlijnen voor de aanvragen en de criteria voor toekenning van een stipendium zijn te vinden op de website van onze Vereniging.
http://modernglas.nl/vereniging/reglementen.html
 
GAS Emergency Assistance Grant
De Glass Art Society biedt een helpende hand voor haar leden. Voor meer informatie over de beurs: https://www.glassart.org/gas-emergency-assistance-grant/
De foto is een kunstwerk van Maia Stern.
 
De Stichting Cultuur+Ondernemen Helpdesk
Stichting Cultuur+Ondernemen is het kenniscentrum voor ondernemerschap in de cultuursector. Ook in deze uitzonderlijke periode kunnen culturele organisaties, kunstenaars, creatieven en makers met hun vragen terecht op de Helpdesk.Naar de helpdesk:
 
https://www.cultuur-ondernemen.nl/product/helpdesk
 
BKRK-award#glas  
(deadline voor inzending: 17 mei 2020) De BKRK-award#Glas legt de focus op vakmanschap glas en ondernemerschap en wordt georganiseerd door
Bokrijk en VAKlab, in samenwerking met het Lommelse Glazenhuis. Deze wedstrijd heeft als doel alle vakmensen kennis te laten maken met de mogelijkheden van het materiaal Glas. Voor meer informatie: https://www.bkrkaward.be/nl/wedstrijdvraag-en-inschrijven
 
Bernardine de Neeve-prijs 2021
(deadline voor inzending: 1 juni 2020)
De Bernardine de Neeve-prijs is in het leven geroepen door de Vereniging van Vrienden van Modern Glas en is een eerbetoon aan de eerste hoofdconservator kunstnijverheid van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, mevrouw Bernardine de Neeve (1915-1996). Zij was vanaf de late jaren vijftig conservator kunstnijverheid van het genoemde museum.
 
In 1986 was De Neeve een van de grondleggers van de Vereniging van Vrienden van Modern Glas.
De prijs is in 1990 in het leven geroepen ten behoeve van de artistieke ontwikkeling van glaskunstenaars uit Nederland en België. De prijs wordt in 2021 uitgereikt aan een kunstenaar die een vernieuwende en verrassende kijk heeft op glas en dit op artistieke grondslag promoot, waarbij glas als beeldend materiaal een essentieel onderdeel vormt in het gehele oeuvre. Belangrijke criteria voor de jury zijn diversiteit in uitingswijzen en technieken en het stimuleren van kunstenaars die nieuwe wegen willen inslaan.
Meer informatie op onze site Modernglas/activiteiten
Uiteraard ook bereikbaar via onze homepage.
 

Wilt u zich afmelden voor deze nieuwsbrief, klik dan hier en schrijf u uit.