Nominaties Bernardine de Neeve-prijs 2024 / 2025

In 2025 wordt de winnaar van de 10e Bernardine de Neeve-prijs bekendgemaakt. De jury heeft op 4 oktober 2024 tijdens Glasrijk Tubbergen een keuze gemaakt uit de 28 geselecteerde kunstenaars van de totaal 58 inzendingen, die in de Protestantse Kerk in Tubbergen te zien waren.

Het was interessant om te zien wat glaskunstenaars vandaag de dag inspireert en wat hen beweegt om met glas te werken. De tentoonstelling liet zien hoeveel verhalen zijn te vertellen met het magische materiaal glas. Er werd een breed scala aan technieken gebruikt om de visies van de kunstenaars te materialiseren en de diversiteit van glas als artistiek medium te benadrukken.

De titel van de expositie Een meeslepende kakofonie was gekozen, omdat de objecten van de inzenders willekeurig bij elkaar waren geplaatst in een beperkte ruimte. De keuze om nogal losjes met de inzendingen om te gaan,  bleek niet echt een bezwaar. Je zou zelfs kunnen zeggen dat de huidige stand van kunst in glas enig recht werd gedaan door deze zo breed te presenteren.

De inzendingen boden een rijk, maar ook curieus overzicht: inspirerende werken in glas, waar de passie vanaf spetterde. Een bron van inspiratie voor een nieuwe generatie kunstenaars die met glas werkt. Natuurlijk werd de jury ook voor een dilemma gesteld: hoe kunnen zij de ingezonden werken met elkaar vergelijken en daar hun mening op baseren? Iedere kunstenaar heeft immers een andere praktijk en een andere verhouding tussen concept en vakmanschap.

Uiteindelijk heeft de jury, bestaande uit Titia Felderhof, Myriam Knol en Barbara Nanning, drie genomineerden aangewezen voor de definitieve keuze en de bijbehorende tentoonstelling in het Nationaal Glasmuseum Leerdam in het voorjaar van 2025: Florian van Dalen, Krista Israel en Patricia Overdam.

Han de Kluijver, voorzitter jury Bernardine de Neeve-prijs

De genomineerden

(A) Patricia Overdam. Patricia is een verhalenverteller. De jury was vooral onder de indruk van haar gerecycled materiaalgebruik en de combinaties van verschillende materialen als glas, fietsbanden, metaal en andere. Het werd getypeerd als stoer werk.

(B) Krista Israel. Ook Krista is een verhalenverteller die het materiaal glas optimaal beheerst en benut en de schoonheid ervan neerzet in uiteenlopende objecten. De jury is benieuwd wat haar volgende stap in haar werk zal zijn en waardeert haar professionaliteit.

(C) Florian van Dalen. Hij heeft maximaal gebruik gemaakt van de eigenschappen van glas, veel aandacht besteed aan de montage en presentatie. Onderzoek speelt een belangrijke rol in zijn werk. De jury waardeerde vooral de eenvoud van zijn werk

Eervolle vermeldingen

Daarnaast wilde de jury aandacht geven aan drie kunstenaars die ze de moeite waard vond om te waarderen met een eervolle vermelding: Emmy van de Grift, Luna Cordaro en Rob von Piekartz.

(D) Rob von Piekartz vanwege de humor in zijn werk en de verrassende combinaties van materialen.

(E) Luna Cordaro vanwege het feit dat ze pas korte tijd bezig is met het materiaal glas, veelbelovend werk maakt en veel experimenteert. De jury is benieuwd naar de verdere stappen in haar carrière.

(F) Emmy van de Grift vanwege de het gebruik van het oude glas-in-loodambacht in combinatie met nieuwe technieken en een verrassend kleurgebruik.